donderdag 31 maart 2016

Voor een blije prinses

Alweer bijna een maand voorbij sinds mijn vorige bericht.
Wat heb ik gedaan?
Een vestje gebreid voor jongste kleindochter Nicci. Het kleine prinsesjes was met mama en oma naar de handwerkbeurs in Nieuwegein geweest om wol voor een vestje uit te zoeken. Mama bleek weinig tijd te hebben om te breien, dus oma werd natuurlijk de klos.
Ik heb er maar even vaart achter gezet, want de quilts lonken.
 De kleur past prachtig bij haar oogjes, die een grijsgroene kleur hebben. Ik heb wel even geworsteld met de ajourrand, het was héél geconcentreerd werken.
En ik had nog enkele prachtige koperen Jugenstilknoopjes, die lagen te wachten op juist dit vestje.

Ik ben begonnen met het doorquilten van de Jane.
 Daar ben ik nog wel even mee bezig.

Af en toe schiet ik even achter de naaimachine voor de ragtimes.

De lentekrans hangt.

En komend weekend is er weer bee. Ik dacht al een paar dagen over wat ik mee zal nemen. De Jane is gewoon te groot en te onhandig. Dus maar weer een klein werkje beginnen. Ik had al tijden een leuk stapeltje bij elkaar passende stofjes liggen waar ik iets mee wilde. Een miniquiltje misschien. Dus de boeken erbij. Ik kwam de servieskast weer tegen, altijd nog een wens. Lekker paperpiecen. Wat las ik? Het patroon van 8 x 8 vergroten naar 15 x 15. Hoe doe je dat in vredesnaam? En dan wordt het wéér een grote lap. Vanochtend trok ik de stoute schoenen aan en heb een van de friemeligste blokjes gemaakt, als proef, gewoon op de originele 8 x 8 maat. Het resultaat is erg leuk. Ik ga door! Even een paar voorbereidingen treffen en ik ben op de bee (en de komende bees ) de hele middag onder de pannen.
 Ik twijfelde even of het grote stofpatroon wel zou voldoen met die kleine blokjes, maar het pakt juist leuk uit. Ik ben er heel enthousiast over.

Het wordt komend weekend heerlijk lenteweer, geniet ervan, lieve lezers!




woensdag 2 maart 2016

Achter glas

Na mijn half uur rondje Rhenoy en een half uurtje achter de naaimachine in mijn kamertje weet ik jullie te vertellen: het is prachtig weer achter glas!
 De stapel flanellen blokken begint al aardig te groeien. Alles ligt geknipt klaar, ik hoef het maar te pakken en onder de machine door te halen.

De afgelopen weken ben ik zeer in de bloemetjes gezet, en dan ben ik nog niet eens jarig.
Mooie hyacinten van  broer André en schoonzus Ineke, die het voorjaar in huis brengen.
 Een mooi boeket van schoonzus Mia, die gezellig een dagje langskwam. Dat zullen we zeker herhalen Mia!
Een mooie bos ranonkels en anemonen van schoondochter Alynne, toen de dametjes kwamen logeren.

En dan, de grote klus, waar ik al een paar weken tegenaan zat te hikken.
Het dubbelen van de Jane. Netjes de hobbykamer ver leeg geruimd, gestofzuigd, en de rest aan de kant gezet. Achterkant met de machine aan elkaar gestikt (voor stevigheid doe ik dat altijd met de machine), en op de grond uitgespreid. Fiberfill erop...en het ging voor geen meter. Elke keer vouwen in de achterkant. Of de vloer nou te glad is?

 
Dus over op plan B.
De tafel in de huiskamer leeg geruimd, laag één erop, laag twee erop, laag drie erop, en ja hoor alles mooi glad en strak. Ik hoefde er niet eens sluitspelden in te steken. Door het omlaag hangende gewicht bleef alles keurig op z'n plaats.
Eerst het middendeel geregen. Ik nam regelmatig een pauze tussendoor.
en 's middags de boel opgeschoven en het linkerdeel:
Daarna gestopt om mijn rug te sparen.

De boel netjes dichtgeklapt en toen Frits thuiskwam even samen het tafelkleed erover gelegd, om baggerpootjes van Doortje tegen te gaan.
 Daarna een geïmproviseerde maaltijd vóór in de kamer. Boerenkool in een soepbord. Dat eet makkelijk weg.
En de volgende morgen maar meteen het laatste deel afgemaakt.
 Het quilten kan beginnen!